Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

ΠΡΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ

Σπάνια περίπτωση δίδυμων κοριτσιών από τη Βρετανία, όπου μόνο το ένα νόσησε από την ασθένεια, παρά το γεγονός ότι και οι δύο είχαν προδιάθεση να την εμφανίσουν. Η επαναστατική ανακάλυψη των Βρετανών ερευνητών αναμένεται να διαφωτίσει τους επιστήμονες αναφορικά με τον τρόπο εξουδετέρωσης των καρκινικών κυττάρων αλλά και να οδηγήσει σε εξατομικευμένες χημειοθεραπείες, ελαχιστοποιώντας τις παρενέργειες στους ασθενείς.

Τα ομοζυγωτικά δίδυμα κορίτσια, Ολίβια και Ισαμπέλα Μέρφι, τεσσάρων ετών, από το Μπρούμπλεϊ του Κεντ της Βρετανίας, φέρουν την ίδια γενετική μετάλλαξη στα κύτταρα του μυελού των οστών τους.

Η μετάλλαξη αυτή σημειώθηκε μέσα στη μήτρα, καθώς οι επιστήμονες διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι οι γονείς τους δεν ήταν φορείς της μετάλλαξης αυτής.

Ομως, μόνο η Ολίβια εξεδήλωσε την ασθένεια, καθώς απεδείχθη ότι ένα από τα γονίδιά της υπέστη και δεύτερη γενετική μετάλλαξη αμέσως μετά τη γέννησή της, η οποία συνέβαλε στην εκδήλωση της λευχαιμίας.

Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Μελ Γκρέιβ από το Καρκινικό Ινστιτούτο στο Σάρεϊ και ο Τάρικ Ενβερ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η γενετική μετάλλαξη στη μήτρα, που επιτεύχθηκε σ' ένα από τα δύο έμβρυα, διαπέρασε και το άλλο έμβρυο, μέσω της κυκλοφορίας των κυττάρων του αίματος, με αποτέλεσμα να ευνοήσει τη δημιουργία προκαρκινικών κυττάρων στο αίμα και των δύο κοριτσιών.

Η γενετική μετάλλαξη προκλήθηκε, επισημαίνουν οι επιστήμονες, από τη συγχώνευση των δύο γονιδίων, «ΤΕL» και «ΑΜL-1».

Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς της, η λευχαιμία της Ολίβια βρίσκεται σε ύφεση, καθώς συνεχίζει να υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία.

Στη διάρκεια της θεραπείας το τετράχρονο κορίτσι προσεβλήθη από λοίμωξη, με αποτέλεσμα να χάσει την όρασή του από το ένα μάτι.

Η 35χρονη μητέρα της, Σάρα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η χημειοθεραπεία, αν και φρέναρε την ανάπτυξη της κόρης της, έχει καταστρέψει τα περισσότερα από τα προκαρκινικά της κύτταρα.

Η μητέρα των κοριτσιών ανησυχεί ιδιαίτερα για την Ισαμπέλα, καθώς λόγω της προδιάθεσής στη λευχαιμία θα πρέπει συνεχώς γιατροί και γονείς να είναι σε επαγρύπνηση... (Απο ethnos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: