Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

Online Poker






Θα αναρωτηθήκατε πολλές φορές ποια η αξία του να παίζει κανείς poker στο διαδίκτυο, πίσω από την οθόνη του υπολογιστή του, με αντιπάλους εντελώς άγνωστους σε αυτόν/αυτήν, χωρίς να τους βλέπει πρόσωπο με πρόσωπο τους και με ενδεχόμενες αμφιβολίες για το σύστημα διαχείρισης χρημάτων μέσω κάποιας ηλεκτρονικής τράπεζας ή πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας. Κι όμως, το online poker είναι πλέον ιός διαδεδομένος με αστραπιαίες ταχύτητες σε όλες τις γωνιές του κόσμου, με αποτέλεσμα οι οπαδοί του να πληθαίνουν καθημερινά, αν όχι κάθε ώρα που περνά!

Ας δούμε λοιπόν τις βασικές διαφορές μεταξύ του poker σε πραγματικό τραπέζι και του poker online και από αυτές θα φανεί ξεκάθαρα τι αξία έχει κάποιος να παίζει στο διαδίκτυο.

Πρώτα απ’ όλα, το poker στο διαδίκτυο είναι διαθέσιμο στον καθένα που έχει λογαριασμό σε κάποιο poker site 24 ώρες το 24ωρο. Οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας θελήσει μπορεί κάποιος/α να κάτσει στον υπολογιστή του και να παίξει poker. Αυτό ταυτόχρονα αποτελεί ευχή και κατάρα! Ευχή για την άμεση πρόσβαση που μπορεί να έχει κάποιος σε ένα τραπέζι από το οποίο μπορεί να σηκωθεί και να φύγει χωρίς επιπτώσεις όποια στιγμή θέλει, κατάρα γιατί είναι εύκολο να το βρει ως διέξοδο από μία κατάσταση απελπισίας, μια μέρα που θα έχει νεύρα ή συσσωρευμένη κόπωση και κακή διάθεση, χωρίς καθαρό μυαλό, όπου δε θα καταλάβει πώς θα του φύγουν τα χρήματα στους τυχερούς αντιπάλους του που θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι με αυτόν. Άλλο να βλέπεις τις μάρκες να φεύγουν από μπροστά σου κι άλλο να μεταφέρεις μεγάλα ποσά από την κάρτα σου στο λογαριασμό σου στο online poker! Αντιθέτως, σε casino μπορεί κάποιος να χρειαστεί να περιμένει σε λίστα αναμονής για ώρες μέχρι να αδειάσει κάποια θέση σε τραπέζι της αρεσκείας του και μάλιστα θα θεωρηθεί μεγάλη προσβολή και παραξενιά αν κάποιος με το που καθίσει για λίγη ώρα τύχει και κερδίσει ένα μεγάλο ποσό σε μία παρτίδα και φύγει αμέσως στο ταμείο να εξαργυρώσει! Μια τέτοια κίνηση θα χάσει πέρα για πέρα το σεβασμό προς αυτό το άτομο από τους υπόλοιπους, με αποτέλεσμα μελλοντικά να υπάρχει μία άτυπη συνεργασία των υπολοίπων παιχτών απέναντί του (πχ θα βλέπουν πολλοί τα μεγάλα ρελάνς αυτού του παίχτη για να μειώσουν τις πιθανότητές του να κερδίσει κλπ). Στο διαδίκτυο, ωστόσο, υπάρχουν όλες οι διάσημες παραλλαγές του poker και μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών (Cash games – με μετρητά, τουρνουά 2 ατόμων, 5 ή 6 ατόμων, 10-20-30 ή και 1000-2000-3000 ατόμων με απίστευτη ποικιλία δομής επάθλων και ποσών συμμετοχής, ακόμη και δωρεάν!). Δηλαδή ακόμη και κάποιος που δε γνωρίζει καλά το είδος μπορεί να εξοικειωθεί παίζοντας είτε με εικονικά χρήματα, είτε συμμετέχοντας στα freeroll (τουρνουά που δίνουν μικρά έπαθλα στους νικητές χωρίς να απαιτείται ποσό συμμετοχής) έχοντας έτσι τη δυνατότητα μόλις μάθει το παιχνίδι να παίζει σε φτηνά cash games με ελάχιστη συμμετοχή ανά παρτίδα ακόμη και $0.02 σε ορισμένα sites! Σε πραγματικό τραπέζι όμως, αν δεν έχει κάποιο σχετικό βάθος η τσέπη κάποιου επίδοξου παίχτη που θέλει να μάθει το παιχνίδι θα πρέπει να αρκεστεί στο πολύ κλειστό φιλικό/συγγενικό του περιβάλλον για να αποκτήσει κάποια σχετική εμπειρία.

Επιπλέον, το poker στο internet είναι αποδεδειγμένα μεγάλος δάσκαλος του poker, διότι πάνω απ’ όλα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί κάποιος να παίξει πολλές παρτίδες και μάλιστα σε πολλά περισσότερα από ένα τραπέζια (αν και δεν ενδύκνειται η κατάχρηση αυτής της δυνατότητας διότι μειώνεται σημαντικά η προσοχή του παίχτη στον τρόπο παιχνιδιού των αντιπάλων που έχει στο κάθε τραπέζι). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε ένα μόνο τραπέζι poker 10 ατόμων στο διαδίκτυο παίζονται 70-80 παρτίδες την ώρα, ενώ σε ένα αντίστοιχο πραγματικό τραπέζι παίζονται μόλις 15-20 παρτίδες την ώρα (η σκέψη των παιχτών, το ανακάτεμα-μοίρασμα των φύλλων κι η καταμέτρηση των μαρκών από τον dealer είναι εξαιρετικά χρονοβόρες). Σαν αποτέλεσμα, η εμπειρία ενός παίχτη που παίζει τακτικά poker online σε σχέση με κάποιου που παίζει τις ίδιες ώρες σε πραγματικό τραπέζι είναι πολύ μεγαλύτερη, γιατί πάνω από όλα ξέρει την αξία όλων των φύλλων πολύ καλύτερα. Για παράδειγμα, στο Texas Hold’em, ένας παίχτης που παίζει στο internet θα έχει αντιμετωπίσει πολύ περισσότερες φορές την περίπτωση του να έχει QQ στο χέρι όταν μιλάει 1ος στην εκκίνηση του 1ου γύρου πονταρίσματος και θα έχει κατασταλάξει σε μια επιτυχημένη στρατηγική για τη συγκεκριμένη περίπτωση γιατί θα του έχει τύχει πολύ περισσότερες φορές από ότι σε έναν παίχτη σε πραγματικό τραπέζι που χρειάζεται 4πλάσιο-5πλάσιο χρόνο σε παιχνίδια για να αποκτήσει την ίδια εμπειρία! Επίσης ο παίχτης του διαδικτύου μπορεί να καταλάβει την πραγματική αξία των φύλλων καλύτερα από έναν κανονικό παίχτη γιατί στο internet και ειδικά σε «φτηνά» παιχνίδια οι παίχτες έχουν μεγαλύτερες τάσεις να παίζουν τα φύλλα τους μέχρι τέλους κυνηγώντας να κάνουν μια σειρά ή ένα χρώμα μέχρι να χάσουν κάθε ελπίδα κι ας μη συμφέρει με βάση τις πιθανότητες να δουν τα πονταρίσματα των αντιπάλων τους. Οι πιο πολλοί το κάνουν για διασκέδαση και δεν το βλέπουν και τόσο στα σοβαρά, ειδικά αν τα ποσά που διακυβεύονται είναι μικρά για την τσέπη τους. Είναι πιο εύκολο να «πετάξεις» τα χρήματά σου σε ένα παιχνίδι online γιατί απλούστατα είναι πολύ απλό το πάτημα ενός κουμπιού. Αντίθετα, σε πραγματικό τραπέζι, όταν βλέπεις τον αντίπαλό σου να σπρώχνει τις μάρκες του στο κέντρο του τραπεζιού καθώς ποντάρει είναι πιο εύκολο να πιστέψεις ότι σε κερδίζει και να πειστείς ότι πρέπει να πας πάσο αν δεν έχεις κάτι πολύ δυνατό. Αυτός είναι και ο λόγος που γίνονται πιο εύκολα (κι άρα πιο συχνά) μπλόφες στο πραγματικό poker, ενώ στο internet πρέπει πραγματικά να έχεις φύλλο για να «σπρώξεις» τις μάρκες σου στο κέντρο του εικονικού τραπεζιού.

Απ’ την άλλη πλευρά, όταν ένας παίχτης του internet κληθεί να αντιμετωπίσει αντιπάλους σε κανονικό τραπέζι έχει μεγάλη δυσκολία να «διαβάσει» σωστά τους αντιπάλους του και όποια μηνύματα του στέλνει η γλώσσα του σώματός τους. Ταυτόχρονα, δεν είναι εκπαιδευμένος ο ίδιος να κρύψει τις αντιδράσεις του που θα προδώσουν την ισχύ του δικού του φύλλου. Επίσης, θα πρέπει να κάνει προσεγγιστικές εκτιμήσεις για το πόσα chips υπάρχουν στο κέντρο ή/και μπροστά από τον κάθε αντίπαλό του ανά πάσα στιγμή, κάτι που είναι δεδομένο όταν παίζει online, αφού τα έχει κάνει όλα ο ηλεκτρονικός γκρουπιέρης.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι και οι επαγγελματίες παίχτες του poker αναγκάστηκαν να εξασκηθούν αρκετά σε παρτίδες poker στο internet κυρίως λόγω της διαθεσιμότητάς του (24 ώρες το 24ωρο), αλλά και για να ξέρουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν όταν βρίσκουν τέτοιους αντιπάλους στα πραγματικά τουρνουά. Έτσι αυτοί οι επαγγελματίες (και μη) παίχτες απέκτησαν κι ένα ακόμη προσόν: έχοντας πολύωρες εμπειρίες από αμέτρητες παρτίδες στο διαδίκτυο, όπου έχουν την υποχρέωση να παίρνουν πολλές αποφάσεις σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα που τους διατίθενται από τον ηλεκτρονικό γκρουπιέρη, μπορούν πλέον σε ένα πραγματικό τραπέζι poker να εκτιμήσουν καλύτερα μια κατάσταση, να την καλοσκεφτούν, να επεξεργαστούν και να ζυγίσουν όλους τους παραμέτρους, πχ το πώς έχει παίξει το φύλλο του ο αντίπαλός τους μέχρι εκείνη τη στιγμή κλπ, ώστε να πάρουν μια πιο σωστή απόφαση, καθώς έχουν μεγάλη χρονική πολυτέλεια για να κάνουν κάτι τέτοιο.

Τη σημερινή εποχή πλέον υπάρχουν τόσο πολλά sites με online poker που ο καθένας μπορεί να βρει το κατάλληλο που θα του παρέχει το είδος παιχνιδιού που του ταιριάζει και που τον εκφράζει. Επιπλέον υπάρχουν βοηθητικά προγράμματα που επικολλώνται στο παράθυρο (lobby) των τραπεζιών που παίζει κάποιος και δίνουν πληροφορίες για το πώς παίζουν οι αντίπαλοί του στο τραπέζι και ανάλογα με το πόσο συγκρατημένα ή επιθετικά θέλει ο κάθε παίχτης να παίξει υποδεικνύουν και τι ενέργειες πρέπει να κάνει για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα τήρησης στατιστικών στοιχείων που δείχνουν στον κάθε παίχτη λεπτομέρειες για το παιχνίδι του, από όπου απορρέουν υποδείξεις για το τι βελτιώσεις μπορεί να κάνει σε αυτό. Μια άλλη σημαντικότατη δυνατότητα του poker online είναι αυτή της αποθήκευσης ιστορικού παρτίδων που έχουν παιχτεί, στις οποίες ο καθένας μπορεί να ανατρέξει και να θυμηθεί πώς παίχτηκε μία παρτίδα, πώς έπαιξε από την αρχή της παρτίδας το φύλλο του και αυτός αλλά και οι αντίπαλοί του κι έπειτα να κρατήσει σημειώσεις για το στυλ παιχνιδιού των αντιπάλων του. Έτσι ξέρει τι βελτιώσεις να κάνει στο δικό του παιχνίδι αλλά και πώς να αντιμετωπίσει συγκεκριμένους αντιπάλους που συναντά συχνά στο μέλλον, αφού έχει τη δυνατότητα ν’ αρχειοθετήσει πληροφορίες για τον τρόπο που παίζουν.

Τέλος, το poker στο internet έχει ανοίξει το δρόμο για πολλούς οπαδούς του σε πραγματικά τουρνουά με διάφορα προκριματικά, από τα οποία λίγοι τυχεροί (και ικανοί φυσικά) κερδίζουν πακέτα που περιλαμβάνουν έξοδα μετακίνησης, διαμονής και φυσικά της συμμετοχής στα τουρνουά, όπου έχουν την τιμή να παίξουν αντίπαλοι με αρκετούς γνωστούς παίχτες και ακόμη και να δουν τον εαυτό τους στην τηλεόραση λίγες μέρες μετά! Αυτό πάλι αποτελεί διαφήμιση για άλλους παίχτες του διαδικτύου, με αποτέλεσμα το poker online να διαδίδεται ραγδαία κι ενώ πριν από πολύ λίγα χρόνια οι παίχτες των μεγάλων τουρνουά που είχαν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους μέσω προκριματικών στο internet ήταν ελάχιστοι, τώρα πλέον αποτελούν σημαντικότατο ποσοστό των συμμετεχόντων. Αυτός που πραγματικά άλλαξε το κύρος των παιχτών του internet στα πραγματικά τουρνουά ήταν ο Chris Moneymaker που κέρδισε το WSOP 2003, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή του σε αυτό από 2 προκρίσεις που πέτυχε μέσω internet πληρώνοντας ένα ποσό πού ήταν ευτελές μπροστά στα $10000 που ήταν η κανονική συμμετοχή! Γι’ αυτό λοιπόν εκμεταλλευτείτε όλα αυτά τα πλεονεκτήματα που σας παρέχουν τα poker sites στο διαδίκτυο με το σωστό τρόπο αλλά κι εγκράτεια, σύμφωνα με τις δυνατότητες της τσέπης σας.To ClubPoker σας παρουσιάζει μια ποικιλία απο online αίθουσες,Καλή διασκέδαση στα τραπέζια.

Από ClubPoker.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: