Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Στα όρια οι σχέσεις Παπανδρέου - Βενιζέλου


Παρότι από τους πιο ψύχραιμους στο ΠΑΣΟΚ καταβάλλονται προσπάθειες να μη φτάσουν τα πράγματα στα άκρα, με την υποβόσκουσα αντιπαράθεση της ηγετικής ομάδας με τη βενιζελική πτέρυγα, η Χαριλάου Τρικούπη δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και σε διαγραφές στελεχών που θα συμμετάσχουν στην ίδρυση του ομίλου προβληματισμού, ο οποίος θα εκφράζει τις ιδέες του βενιζελικού «ρεύματος».

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί την ίδρυση του ομίλου ως «αιτία πολέμου» από την πλευρά Βενιζέλου και οι στενοί συνεργάτες του χαρακτηρίζουν την κίνηση υπονομευτική της ενότητας του κόμματος και αποπροσανατολιστική για τη βάση του Κινήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν και εισηγήσεις προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να προειδοποιήσει ανοιχτά ακόμη και με διαγραφές τα κορυφαία στελέχη του «ρεύματος», όμως τελικά οι πιο ψύχραιμες φωνές επικράτησαν και αποφεύχθηκε, τουλάχιστον προς το παρόν, η οριστική ρήξη.

Από την πλευρά τους τα στελέχη του «ρεύματος» όχι μόνο δεν απάντησαν στα αυστηρά σχόλια της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι στην ίδρυση του ομίλου δεν πρόκειται να συμμετάσχουν βουλευτές και επιφανείς παράγοντες του «βενιζελισμού» ακριβώς για να μη φανεί ότι συγκροτείται «κόμμα μέσα στο κόμμα».

Η νέα κρίση πάντως ερμηνεύεται ως προμήνυμα όσων ακολουθήσουν και στο συνέδριο, καθώς πλέον είναι σαφές ότι η πλευρά Παπανδρέου θα επιχειρήσει τον πλήρη έλεγχο των κομματικών οργάνων την επόμενη μέρα και τον αποκλεισμό όσο γίνεται περισσότερων εκφραστών της βενιζελικής πτέρυγας. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, η στρατηγική της «πολιτικής ασφυξίας του ‘‘ρεύματος’’» είναι σταθερή επιλογή της ηγεσίας, η οποία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο έως ότου αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση. «Αν καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει από τις απώλειες της κυβέρνησης αυτό τον καιρό, τότε ο κ. Παπανδρέου εδραιώνεται για τα καλά στην ηγεσία του κόμματος και οποιαδήποτε κίνηση από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του θα θεωρείται πλέον απ’ όλους ως υπονόμευση και θα ακυρώνεται στην πράξη», λένε χαρακτηριστικά παράγοντες πέριξ της ηγετικής ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: